Zelf een Spaanse aardappel tortilla maken

Spaanse aardappel tortilla maken
Spaanse aardappel tortilla maken

Zelf een Spaanse tortilla maken is echt niet moeilijk. Ik heb een heel eenvoudig recept voor je compleet met filmpje. Het filmpje is in het Spaans maar het is zo duidelijk dat je, samen met de geschreven instructies, vast en zeker een lekkere Spaanse tortilla kan maken. Je komt ook meteen lekker in de Spaanse sfeer op die manier. De aardappeltortilla is een van de bekendste Spaanse gerechten. In Spanje vinden ze een aardappel tortilla niets bijzonders, het is daar gewoon “boeren” eten maar wij vinden het hier, terecht, een heel bijzonder Spaans gerecht.

Neem de tijd voor een Spaanse tortilla

Zoals ik al eerder zei, het is niet moeilijk om zelf een tortilla te maken, je moet er alleen wel even de tijd voor nemen. Rustig laten bakken en stollen, dat is het geheim van een goede tortilla. Als je vuur te hoog staat zijn de aardappels niet gaar, is de binnenkant nog nat en niet gestold en is de buitenkant al zwart. Dus: neem de tijd en zal beloond worden met een heerlijke Spaanse tortilla.

Ingredienten voor Spaanse aardappel tortilla

  • 3 aardappels
  • 5 eieren
  • 1 ui (hoeft niet per se)
  • Olijfolie
  • Zout

Bereiding van de Spaanse aardappel tortilla

  • Maak de ui schoon maak er kleine blokjes van
  • Schil de aardappels
  • Spoel de geschilde aardappels even af onder de kraan en snij de aardappels in vrij dunne plakjes.
  • Zet nu een hapjespan of een vrij diepe koekenpan op het vuur met vrij veel olie
  • Doe de ui en de aardappelschijfjes in de pan en roer het geheel even door elkaar
  • Laat de aardappels en uien 25 minuten bakken in de pan op laag vuur. De aardappels moeten niet bruin worden dus zet het vuur niet te hoog.
  • Als de aardappels na een minuut of 25 mooi zacht zijn geworden scheppen we de aardappels en de uien uit de pan in een zeef zodat de olie er nog uit kan lopen
  • In een andere kom kloppen we de 5 eieren tot ze schuimig worden. Zout naar smaak toevoegen
  • Dan doen we het voorgegaarde aardappel-ui mengsel bij de eieren en dat roeren we even snel door elkaar
  • Zet weer een koekenpan op het vuur met nu een beetje olie. Schenk het Spaanse omeletmengsel in de pan en laat de tortilla op laag vuur stollen. Als de zijkant van de tortilla makkelijk los gaat laten van de pan dan kan je hem omdraaien met behulp van een bord. Dat omdraaien moet je snel en in één beweging doen. In de video kan je dat zien op 2.45 min.
  • Let op dat je het vuur echt niet te hoog zet, dan krijg je een tortilla die aan de buitenkant al zwart is maar aan de binnenkant is hij nog niet gaar, geduld is een schone zaak in deze.
  • Laat de tortilla nu weer in de pan glijden (de andere kant kan nu mooi bruin worden)
  • Vouw met een spatel de randen van de tortilla iets naar binnen, dan krijg je een mooie ronde dikke tortilla
  • Als de andere kant ook gaar en mooi bruin is ben je klaar. Je kan met behulp van het bord ook nog even de onderkant checken, als hij nog niet mooi bruin is laat je hem nog even terug glijden in de pan.
  • Dit is een recept voor een klassieke Spaanse tortilla maar je kan er natuurlijk ook wat extra groente aan toe voegen of juist je favoriete vleeswaren zoals spek of chorizo.
  • De Spaanse tortilla kan je zowel warm als koud eten. Met een groene salade erbij heb je een heerlijk maaltijd maar ook als borrelhapje is de tortilla prima te gebruiken

 

Overheerlijke Spaanse aardappel tortilla
Overheerlijke Spaanse aardappel tortilla

Eet smakelijk!

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*