Tortilla’s duurder door stijgende maisprijs?

tortilla fabriek

Voor mais tortilla’s is mais de basis grondstof. De laatste maanden is de prijs van mais sterk gestegen dus een duurdere tortilla lijkt een logisch gevolg

Één van de oorzaken voor de stijging in de maisprijs is de subsidie van de Amerikaanse overheid voor ethanol. Uit mais kunnen raffinaderijen ethanol winnen en ethanol is nodig voor het maken van bio-brandstof. De voorraad mais is het laatste jaar flink afgenomen. We rijden dus onze voedselvoorraden op. In 2005 was het aandeel van mais voor de winning van ethanol nog 10%, inmiddels is dat opgelopen naar 27%. Op zich is er niks mis met het idee om schoner te gaan rijden maar of de Amerikaanse overheid dit voor ogen had toen ze hun subsidieplan op tafel legden? De subsidie op ethanol ligt dus ook flink onder vuur.

In Phoenix staat de fabriek van La Canasta tortilla’s. Sinds 1962 maken ze daar torilla’s. Heel veel tortilla’s zelfs. 1,2 miljoen tortilla’s per dag maken ze in die fabriek. Probeer dat eens voor je te zien, zoveel tortilla’s op een rij. Ze hebben de prijs van mais in de loop der jaren zien stijgen maar afgelopen jaar is de prijs wel heel hard omhoog gegaan. bron Voorlopig proberen ze door efficienter te werken de prijs voor de consument gelijk te houden maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat je daarmee de prijsstijging kan voorkomen als je hoofdingredient zo duur is geworden. De meest populaire lijn die ze maken in de fabriek is My Nana’s tortilla’s.

tortilla fabriekDe directeur van General Mills, Ken Powell, is de prijs van mais afgelopen jaar met 30 tot 40% gestegen. Generall Mills gebruikt mais voor het maken van onder andere Häagen-Dazs ijs. Ook hij heeft forse kritiek op het beleid in Amerika voor wat betreft de subsidie op ethanol.

Een andere factor die van belang is voor de prijs op de Amerikaanse termijnhandel in mais is de droogte in een aantal staten waar volop mais wordt verbouwd. De mais staat nu in bloei en men is bang dat de korrelzetting minder zal zijn als gevolg van de droogte. Vooral in de staat Texas is het bar en boos. In 26 jaar heeft de mais er in Texas niet zo slecht bijgestaan als dit jaar.

Misschien tijd voor een moestuintje als de voedselprijzen wereldwijd blijven stijgen?

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*