Manchego de lekkerste kaas uit Spanje

La Mancha kaart
La Mancha kaart

Manchego kaas is een van de vele Spaanse lekkernijen waar ik naar uitkijk als ik in Spanje op vakantie ben. Gelukkig kan je het ook gewoon in Nederland kopen bij de kaasboer.

Manchego kaas is een Spaanse schapenkaas uit de Spaanse regio La Mancha, het thuisland van Don Quichote. De kaas heeft een label Denominac ión de Origen wat zoveel wil zeggen als dat de kaas alleen Manchego mag heten als het uit de regio van La Mancha komt, eigenlijk net zoals Parmaham, die moet uit Parma komen.

In vroeger tijden namen de schaapsherders de kazen vaak mee op hun reizen op zoek naar groen gras voor hun schapen. De kaas is goed houdbaar en om die reden was hij populair. Ik kan me een slechter alternatief voorstellen dan een lekker stukje Manchego op een bergrug kijkend naar grazende schaapjes. Die herders waren niet op hun achterhoofd gevallen.

De Manchego is er in meerdere varianten:

De Manchego Fresco is een heel jonge kaas. Slechts 2 weken gerijpt en naar mijn idee een heerlijke kaas maar hier in Nederland moeilijk te krijgen.

De Manchego Curado is een kaas die wat meer belege is en heeft 3 tot 6 maanden gerijpt. De smaak doet meer denken aan noten met een zoetje erin.

De Manchego Viejo  heeft minimaal een jaar gerijpt.

De Spanjaarden eten de Manchego op een broodje of gewoon los als tapa’s. Je kan Machego ook prima in een lekkere tortilla verwerken. Probeer eens dit tortilla recept met champignons en spinazie en manchego.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*